Tel mee met Taal

Taalstage voor laagtaalvaardige ouders
Laat je onderdompelen in een taalrijke omgeving en leer de Nederlandse taal spreken tijdens een taalstage op de kinderboerderij in combinatie met de bibliotheek.

Wat is het?

• Een taalstage bij Balans kinderboerderij De Veenweide en RegioCultuurCentrum IDEA
  • Een periode van 8 weken (met 5 weken uitloop mogelijk)
  • Twee ochtenden per week van 9.00-12.00u op de kinderboerderij vrijwilligerswerk met taalondersteuning
  • Een ochtend per week van 9.30-11.30u bij de bibliotheek leren voorlezen en gebruik bibliotheek
  • Kleine groepen van 3 personen

Voor wie?

• Laagtaalvaardige ouders met minimaal één kind onder de 8 jaar
  • Elk taalniveau is welkom
  • Andere trajecten geen probleem
  • De taalstage is voor de ouder, zonder kinderen

Wanneer?

Groep 1:
maandag 9.00-12.00u kinderboerderij
woensdag 9.30-11.30u bibliotheek
donderdag 9.00-12.00u kinderboerderij

Groep 2:
dinsdag 9.00-12.00u kinderboerderij
woensdag 9.30-11.30u bibliotheek
vrijdag 9.00-12.00u kinderboerderij

Periode:

1. 4 maart tot 28 april 2019
  2. 13 mei tot 7 juli 2019
  3. 2 september tot 27 oktober 2019
  4. 28 oktober tot 22 december 2019

Waarom meedoen?

• Deelname is gratis
  • Je leert de Nederlandse taal beter spreken
  • Je leert andere mensen kennen
  • Je leert meer over dieren en natuur
  • Je leert hoe je kunt voorlezen aan je kinderen
  • Je mag zelf een jaar gratis boeken lenen bij de bibliotheek

Hoe werkt het?
Verwijzers vanuit onder andere onderwijs, opvang, welzijn, gemeente, familieleden, buren en kennissen zijn bekend met de doelgroep voor deze taalstage. Bij aanmelding wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek via de verwijzer. Dit intakegesprek kan plaatsvinden op locatie. Hierbij moet iemand aanwezig zijn die voor de deelnemer kan vertalen.

Lisanka van Scheijndel (Stichting Balans)
L.vanscheijndel@stichtingbalans.nl

Achtergrondinformatie taalstage
De deelnemer aan de taalstage helpt twee ochtenden mee als vrijwilliger op de kinderboerderij. Naast het werken met de dieren waarin de taal spelenderwijs gesproken wordt, is oefenen met de taal door middel van werkbladen onderdeel van het programma. De deelnemer komt daarnaast een keer in de week twee uur naar de bibliotheek in een groep van zes personen om rond de thema’s dier, natuur, milieu en het dagelijks leven te leren over (voor)lezen, het kiezen en gebruiken van boeken en de bibliotheek.

De deelnemende ouders raken door de taalstage op de kinderboerderij geïnteresseerd in de wereld van dieren en natuur. Zij zijn actief bezig in de maatschappij en leveren een nuttige bijdrage in de vorm van vrijwilligerswerk. De kinderboerderij is vervolgens een vertrouwde locatie om de kinderen mee naar toe te nemen. De bibliotheek biedt verdieping in de vorm van collectie en workshops rond (voor)lezen en verhalen vertellen. De collectie wordt actief ingezet tijdens de stage op de kinderboerderij, tijdens de workshops in de bibliotheek en voor verdere verdieping thuis. Er zijn mogelijkheden voor de deelnemer om door te stromen naar taal- en digitaal activiteiten van het Taalhuis Soest en de VoorleesExpress Soest.

De digitale folder van de taalstage kunt u hier downloaden.