Stichting Balans Soest en Soesterberg Stichting Balans Soest en Soesterberg

X

deel deze vacature project

Natuur- en Milieueducatie (NME) Soest en Soesterberg

Stichting Balans biedt 18 lesonderwerpen aan voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs in Soest en Soesterberg. Alle basisscholen van Soest en Soesterberg schrijven zich jaarlijks in voor deze activiteiten. In het leslokaal op de kinderboerderij of op locatie in Soest, krijgen de kinderen uitleg over bijvoorbeeld de kringlopen in de natuur of over diergedrag. Daarna gaan de kinderen buiten zelf op onderzoek uit, zodat zij de dingen zelf kunnen ervaren. Ook kunnen scholen heel diverse NME leskisten lenen bij Stichting Balans.

Vanaf schooljaar ‘22/’23 bieden wij nieuwe lesonderwerpen aan over het thema ‘Energie & Klimaat’. Dit aanbod is bedoeld voor onder-, midden-, en bovenbouw en omvat diverse onderwerpen en werkvormen over Energie & Klimaat.

Een kleine greep uit de lesonderwerpen:

 • Gloob en Teo als energiedetectives & klimaatonderzoekers voor groep 1 t/m 4
  Samen met Gloob & Teo op pad naar een duurzame wereld waarin iedereen een fijn leven heeft op een gezonde planeet. Gloob & Teo zijn twee vrienden die jonge kinderen stimuleren om voelsprieten te ontwikkelen voor alle dingen die een invloed hebben op de mens en de natuur. Het is een kennismaking met zonne-energie, windenergie, bewegingsenergie, energie besparen, klimaat, wateroverlast, biodiversiteit, recyclen en zorgen voor de aarde.
 • Stroomstoring Challenge! voor groep 5 en 6
  Het is februari en het vriest al de hele week 6 graden. Er is al 4 dagen een grote stroomstoring in Nederland. Jullie hebben een radio op batterijen thuis waarop je moeder elk uur het nieuws wil horen. Elk uur wordt hetzelfde gezegd: Een oplossing is nog niet in zicht. Mensen hebben het inmiddels erg koud in huis want verwarmingen doen het niet. Je gaat op de kinderboerderij op zoek naar oplossingen. De oplossingen die je vindt zijn allemaal duurzame oplossingen. We leren van de natuur o.a. hoe je kunt isoleren, hoe je zonnewarmte gebruikt, hoe aardwarmte gebruikt kan worden. Een verhalend ontwerp!
 • Escape House voor groep 3 t/m 8
  Leer meer over duurzame energie met het Escape House. Er is een huis in het klein nagebouwd met allemaal puzzels, opdrachten en sloten. Probeer als eerste groepje de puzzels op te lossen en ben de winnaar van de klas! In het Escape House vind je bijvoorbeeld een zolder met zonnepanelen, een garage met fietsen, de tuin met een moestuin en regentonnen, afvalbakken om te scheiden in de keuken, de thermostaat een graadje lager in de woonkamer en nog veel meer. Opdrachten dichtbij de belevingswereld van de kinderen. Er is een doorlopende leerlijn van groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Elke bouw gebruikt hetzelfde huis, maar met andere puzzels.

Naast het aanbieden van ons eigen NME-programma, coördineert Stichting Balans de inschrijvingen voor andere NME-aanbieders uit Soest. Voor het totaalaanbod voor alle basisscholen in Soest en Soesterberg kunt u de digitale NME-catalogus raadplegen en/of de NME-wijzer 2022-2023 downloaden downloaden.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers Natuur- en Milieueduatie:

 • Vrijwilliger leskisten
 • Vrijwilliger lessen natuur- en milieueducatie

NME Soest
Balans, Kinderboerderij De Veenweide
Vedelaarpad 53
3766 CM Soest

Balans Team NME, nme@stichtingbalans.nl
Marieke Groenendael    
Lisanka van Scheijndel 06-16133378 l.vanscheijndel@stichtingbalans.nl
Simone van Dongen 06-26062752 s.vandongen@stichtingbalans.nl