Stichting Balans Soest en Soesterberg Stichting Balans Soest en Soesterberg

X

deel deze vacature project

Natuur- en Milieueducatie (NME) Soest en Soesterberg

Stichting Balans biedt 20 lesonderwerpen aan voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs in Soest en Soesterberg. Alle basisscholen van Soest en Soesterberg schrijven zich jaarlijks in voor deze activiteiten. In het leslokaal op de kinderboerderij of op locatie in Soest, krijgen de kinderen uitleg over bijvoorbeeld de kringlopen in de natuur of over diergedrag. Daarna gaan de kinderen buiten zelf op onderzoek uit, zodat zij de dingen zelf kunnen ervaren. Ook kunnen scholen heel diverse NME leskisten lenen bij Stichting Balans.

Een kleine greep uit de lesonderwerpen:

  • “Ik zie ik zie wat jij niet ziet?" Ontdek bijzonderheden aan de dieren door al je zintuigen te gebruiken.Wie heeft heel goed gekeken en weet aan het einde van de les welke detail foto bij welk dier hoort? We horen de dieren en doen hun geluiden na. We ruiken boerderij geuren en we gaan aan bijzondere planten ruiken. We proeven eetbare plantjes uit onze pluktuin. En natuurlijk voelen we aan zoveel mogelijk dieren door ze te aaien.
  • “Poep!” voor groep 3 en 4. Wat is poep eigenlijk? Is het van alle dieren hetzelfde? De kinderen bekijken dat bij alle dieren. Poep kan weer gebruikt worden voor goede dingen. We hebben er wel teveel van in Nederland. Maar andere landen hebben er weer te weinig van. Heb je teveel, dan is het gevaarlijk voor het milieu… In deze les krijgen de kinderen daar uitleg over.
  • “Imkerlessen” voor groep 5 en 6. Deze les wordt gegeven in de bijenstal bij de historische boerderij ‘Gagelgat’. De kinderen maken kennis met de bijzondere wereld van een bijenvolk. Welke verschillende taken zijn er in een bijenvolk? Waarom is de bij zo belangrijk voor de natuur en de mens?
  • “Je bent wat je eet” over verschillen tussen bio-industrie en duurzame veeteelt voor groep 7 en groep 8.
  • “ScienceLab” voor groep 7 en 8. Kinderen zijn dagelijks omringd door natuur en techniek. Ze zijn er afhankelijk van en moeten er mee leren omgaan. De doe-tentoonstelling Sciencelab biedt kinderen de mogelijkheid om als jonge onderzoeker aan het werk te gaan in een echt laboratorium. De kinderen doen als jonge wetenschappers proefjes over water- en zonne-energie, zonnewarmte, elektriciteit, windenergie, isolatie en nog veel meer.

Naast het aanbieden van ons eigen NME-programma, coördineert Stichting Balans de inschrijvingen voor andere NME-aanbieders uit Soest. Voor het totaalaanbod voor alle basisscholen in Soest en Soesterberg kunt u de digitale NME-catalogus raadplegen en/of de NME-wijzer 2020-2021 downloaden of  NME-wijzer 2019-2020 downloaden.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers Natuur- en Milieueduatie:

  • Vrijwilliger leskisten
  • Vrijwilliger lessen natuur- en milieueducatie

NME Soest
Balans, Kinderboerderij De Veenweide
Vedelaarpad 53
3766 CM Soest

Balans Team NME, nme@stichtingbalans.nl
Rebecca Middelman 06-12445650 r.middelman@stichtingbalans.nl
Lisanka van Scheijndel 06-16133378 l.vanscheijndel@stichtingbalans.nl
Simone van Dongen 06-26062752 s.vandongen@stichtingbalans.nl