Stichting Balans Soest en Soesterberg Stichting Balans Soest en Soesterberg

X

deel deze vacature project

Anouk, enthousiaste vrijwilliger VoorleesExpress

Anouk, enthousiaste vrijwilliger VoorleesExpress

Dit is Anouk; een enthousiaste vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Ze komt elke vrijdag langs bij hetzelfde gezin in de buurt om voor te lezen.

Anouk heeft eerst in Amersfoort gewoond en had hier al wat informatie opgedaan over de VoorleesExpress. Dit wekte haar interesse. Na een drukke periode van verhuizen naar Soest, las ze toevallig de krant. Hier stond een bericht in over de VoorleesExpress en dat zij op zoek waren naar vrijwilligers. Dit wilde Anouk heel graag! Ze heeft deze keuze gemaakt omdat ze het heel leuk vindt om hulp te bieden aan gezinnen die dit nodig hebben. Het voorlezen sprak haar erg aan vanwege de gezelligheid en de fijne sfeer die je tijdens het voorleesmoment kunt creëren met het kind. Ze vindt het belangrijk dat kinderen de individuele aandacht krijgen die zij nodig hebben.

Wat Anouk leuk vindt aan de VoorleesExpress is dat ze een nieuwe cultuur heeft leren kennen en een soort deel van het gezin werd. Het opbouwen van een band met het kind is voor Anouk bijzonder. Hiermee bedoelt ze dat je merkt dat de band na elk voorleesmoment weer een beetje sterker wordt, en zowel het kind als de voorlezer zich meer op zijn/haar gemak gaat voelen. Hierdoor kun je vooruitgang boeken met betrekking tot de begeleiding. Anouk zag dat wanneer het kind groeide, dit ook terug kwam in het lezen. Ze vindt het dan ook bijzonder om zo’n vooruitgang te zien, en haalt daar voldoening uit.

Door middel van de VoorleesExpress kan Anouk met het gezin in gesprek over taal. Zo bedenken ze bijvoorbeeld spelletjes die in het gezin gedaan kunnen worden. Dit zijn dan taalspelletjes. Zo hebben zij bedacht dat moeder en kind samen het boodschappenlijstje maken. Wanneer moeder en kind dan samen boodschappen gaan doen, kan het kind op zoek gaan naar bepaalde producten van het boodschappenlijstje. Gezellig en leerzaam!

Door bijeenkomsten voor vrijwilligers heeft Anouk ook andere vrijwilligers gesproken. Ze vond het fijn dat tijdens deze bijeenkomsten ervaringen gedeeld konden worden. Je leert hier weer van elkaar. Anouk raadt het zeker aan om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress. Ze vindt dat je iets kunt betekenen voor een ander door middel van een kleine moeite en je verbreedt je eigen wereld. Je geeft, maar je ontvangt heel veel liefde terug.


naar het overzicht