Stichting Balans Soest en Soesterberg Stichting Balans Soest en Soesterberg

X

deel deze vacature project

MAATjesWERK

MAATjesWERK is een maatjesproject voor mensen met een psychiatrische achtergrond of psychische kwetsbaarheid. Doel van het project is een actieve bijdrage te leveren aan het bevorderen van het welzijn van de deelnemer.

Dit doel kan worden bereikt door de deelnemer te koppelen aan een vrijwilliger, het maatje. Als maatjeskoppel trek je er dan samen op uit of drink je bijvoorbeeld een kopje koffie en maak je een praatje. Als vrijwilliger zorg je voor afleiding en een stuk gezelligheid.

Dit project is actief in Soest en Soesterberg.

 

Voor wie

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die behoefte hebben aan contact met een vrijwilliger.

 

Koppeling met vrijwilliger

De vrijwilliger wordt gekoppeld aan een deelnemer op basis van gezamenlijke interesses. De ervaring leert dat een gezamenlijk interessegebied drempelverlagend kan werken bij het aangaan en onderhouden van het contact. Een gezamenlijke interesse kan bijvoorbeeld het samen wandelen zijn, maar ook naar een museum of praten over muziek of andere hobby’s.

 

Verloop traject

Na aanmelding maakt een medewerker van buro vrijwilligerswerk Soest een afspraak voor een intake bij de deelnemer thuis. Tijdens deze intake wordt samen met de deelnemer gekeken naar de wensen, de beperkingen maar ook welk type vrijwilliger passend zou zijn. De medewerker gaat daarna op zoek naar een geschikte vrijwilliger en draagt zorg voor de match tussen deelnemer en vrijwilliger. De vrijwilliger komt 1 keer per 2 weken langs.

De medewerker blijft het aanspreekpunt voor zowel de deelnemer als de vrijwilliger en blijft betrokken gedurende de koppeling.

 

Wat levert het contact met een maatje op?

  • Het maatjesproject kan een eerste stap zijn tot andere activiteiten en/of contacten.
  • De deelnemer kan door het contact met de vrijwilliger in contact blijven staan met de maatschappij.
  • Mantelzorgers kunnen ontlast worden door de komst van een vrijwilliger.
  • Door het contact met de vrijwilliger voelt de deelnemer zich gehoord en gezien wat kan bijdragen aan een gevoel van eigenwaarde.
  • De vrijwilliger kan aanvullend zijn op de professionele ondersteuning.

Voor vragen en aanmelding

Neem voor vragen en aanmelding contact op met Buro vrijwilligerswerk, Marion Foppele (m.foppele@stichtingbalans.nl) of Odile Bekkering (o.bekkering@stichtingbalans.nl), telefoon 035 6099255.